Son günlerde kelime dağarcığımıza yeni bir terim daha eklendi: Metaverse. “Maddenin/gerçekliğin ötesi” anlamını taşıyan bu teknoloji, henüz emekleme aşamasında olsa da isminin hakkını şimdiden veriyor.
Sanal Gerçeklik Evrimleşiyor
Sistem, uzun zamandır hayatımızda olsa da, istenilen patlama bir türlü gerçekleşmemiş, dizi, film ve oyun gibi yapıtlar istenilen sonuca ulaşamamıştır. Bunun sebebi olarak, VR sisteminin “bireyselliğin içinde sosyalleşme imkanını” sunamaması ve dev firmaların bu teknolojiye çok fazla yoğunlaşmaması gösterilebilir. VR teknolojisinin en başarılı örneği olarak, dijital oyun sektörünün en büyük tedarikçisi olan Steam’in üst kuruluşu Valve Corporation tarafından hazırlanan “Half-Life:Alyx” oyunu gösterilebilir.
Oyunculara eşsiz bir deneyim sunan bu oyun, hem grafiksel hem de “sanal gerçeklik” teknolojisinin nerelere doğru evrileceğinin bir örneği oldu.
Dijital Dünyanın Devleri Sektöre Giriyor
Birçok teknoloji firması, VR teknolojisine bir şekilde adapte olmaya çalışırken yine bu teknolojinin altyapısını kullanan bazı yazılım firmaları yeni bir evrene atılım yaptı. İsmi “Metaverse” olan bu sistemi, birçoğumuz Facebook’un adını Meta olarak dönüştürmesi ile duyduk. Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg, geçtiğimiz günlerde Metaverse dünyası içerisinde hazırlanan sanal bir toplantı ile bu sistemi anlattı. Hatta sistemin hayatımıza ne denli gireceğini Facebook’un ismini Meta olarak değiştirerek kanıtladı.
Hayal Edilen Her Şeyin Gerçeğe Dönüştüğü Bir Alan
Gelecek temalı filmlerde ışınlanma teknolojisinin, moleküllerin parçalara ayrılarak bir yerden başka yere gidilmesi olarak hayal ediliyordu. Ancak Metaverse evreni ile sanal olarak da olsa ışınlanabilmenin başka bir yöntemle daha gerçekleşebileceği anlaşıldı. Canlı seminerler, toplantılar, konserler vb. etkinlikler ile hazırlanan evren içinde farklı insanlarla tanışabilmek, etikileşime girebilmek artık mümkün. Lunaparklarda eğlenebilmek, bir sahil kasabasında balık tutabilmek, sevdiğimiz bir sanatçının konserine gidebilmek ve en önemlisi gerçek hayattaki atmosferin benzerini yaşayabilmek bizi her geçen gün bu ortama bir adım daha yaklaştırıyor.
Tek Bir Evrenin İçinde Mümkün Olan Farklı Dünyalar
Metaverse evreni ile birlikte insanlığın gerçek dünya ile olan bağlantısının her geçen gün azalacağı tahmin edilmektedir. İnsanlar bu ortamda birbirleriyle tanışabilecek, işlerini halledebilecek. Hatta tat, koku gibi bazı duyuların bu sistem içine entegre edilmesiyle kişinin istediği restoranda bir akşam yemeği yemesi bile artık imkansız değil. Aynı veya farklı serverlardaki kurumlar, kuruluşlar hatta ülkeler bile bu sanal evrende bulunabilecek. Hatta sanal para sistemleri sayesinde çeşitli satın alımların gerçekleşmesi kaçınılmaz bir gidişat.
Dijital sektörün ve insanlığın nasıl bir yol alacağını bu sanal dünya belirleyecek. Yazılım firmalarına olduğu kadar, ekonomi dünyasına, reklam firmalarına, endüstriyel tasarımcılara, sinema ve film dünyasına ve hemen hemen birçok meslek grubuna yeni kapılar açacak. Facebook’un 10 milyar dolar yatırım yapıp ismini “Meta” olarak değiştirmesi bu durumun en büyük kanıtı olmakta. Birçok firmanın ve sektörün, geleceğin dünyasına adapte olamaması durumunda varlığını sürdürmesi mümkün görünmüyor.
İlginizi çekebilecek bir haber: Gerilla Pazarlama ve Z Kuşağı
Çağatay S. Yanar