Gerilla marketing, alışılagelmiş yöntemlerin dışındaki tekniklerle, ve düşük bütçeyle en iyi sonuca ulaşabilmeyi amaçlayan pazarlama yöntemidir.
Gerilla pazarlama, düzensiz, küçük birliklerin gayri nizami ve alışılmışın dışında harp teknikleri uygulayarak düzenli ordulara karşı savaş veren gerilla savaşlarından ismini almıştır. Reklam ve pazarlama yöntemi olarak düşünüldüğünde ise, gerilla marketing düşük bütçeli kurum ve firmaların kısa yoldan yükselebilmesine olanak sağlayan, en önemli pazarlama tekniklerinden bir tanesidir.
Pazarlama ve reklam dünyasında özellikle son dönemlerde bütçeler reklam dünyası tarihindeki en yüksek bütçelerdir. Gelişen teknoloji ile birlikte televizyon ve internet dünyasında bambaşka bir hale gelen reklam kampanyaları arasında fırsatlar değerlendirilebildiği taktirde, gerilla pazarlama yöntemi çok düşük maliyetlerle yüksek bütçeli reklam ve pazarlama kampanyalarının önüne geçecektir.
Özellikle hiçbir maliyet veya sponsor aracılığı olmadan yüksek kitlelere ulaşılabilecek en güzel mecra olan sosyal medya, gerilla marketing yönteminin kullanıldığı ve kullanılması gereken yerdir. Gerilla pazarlama yöntemini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için gündemi, sosyal medyayı yani o günkü ve zamanki konuları iyi analiz edip yorumlamak gerekmektedir. O günün gündemini iyi yakalayıp oluşturulacak bir gerilla pazarlama yöntemi kurumun imajını, itibarını yükseltip rakiplerinin birkaç adım ötesine taşıyacaktır.
Ülkemizde gerilla marketing yönteminin uygulandığı en güzel örneklerden birisi de Kütahya Porselen’in Twitter’da gündemde “UFO ve uzaylı varlık-cisimlerin olduğu zaman yaptığı çalışmadır.
Kütahya Porselen “Telaş yapmayın, bizdik…” başlıklı Twitter çalışması.
28 Kasım 2016 tarihinde Twitter’daki “#ufoattacktoturkey” adlı tag’in trend topic olması üzerine yapılmış Kütahya Porselen’in “Telaş yapmayın, bizdik…” başlıklı çalışması o güne damgasını vurduğu gibi şuan bile akıllardan çıkmamaktadır. Kütahya Porselen’in bu çalışması konsepti, hazırlanışı ve yapılışı bakımından bir gerilla pazarlama yöntemi olarak sayılabilmektedir. Yıllar önce çekilmiş lakin herkes tarafından hemen hemen her sahnesi hafızlarda yer alan G.O.R.A filmindeki uzaylı ve Kütahya Porselen sahnesine yıllar uygun yer ve zamanda gönderme yaparak binlerce kişiye ulaşmış, markasını tekrar hatırlatmış, güvenini tazelemiş, kurumsal itibarını ve marka imajını yükseltip tazeleyerek rakiplerinin de birkaç adım önüne çıkmıştır. Aynı gün birçok firmanın da bu konuya dahil olmasına rağmen üzerinden zaman geçince hatırlanan tek çalışma Kütahya Porselen’in yaptığı çalışma olmuştur.
Hafızlarda hala yer almasının sebebi ise uygun yer, zaman ve ortamın oluşması ile yapılmış olan yaratıcı çalışmadır.
Gerilla pazarlama yönteminde belirli bir zamanda yapılacak çalışmalar olduğu gibi zamansız yapılacak pazarlama çalışmaların da başarılı olması oldukça olasıdır. Ancak her an ve zamanda bu yöntemin uygulanmaya çalışılması da pek sağlıklı değildir. Her an yapılacak farklı çalışmalar kurumun kurumsal itibarına da zarar verebilir.
Sağlıklı bir gerilla marketing çalışması için özellikle Web 2.0-Web 3.0 döneminin arasında olduğumuzu düşünürsek, sosyal medya bu çalışmalar için en uygun ortamdır. Müşteri ilişkilerinin geçmiş dönemlerdeki gibi sadece tek taraflı değil çift taraflı olduğu ve geri dönütlerin çok önemli olduğu bu dönemde yapılacak başarılı bir gerilla pazarlama çalışması kurumun imajını arttıracağı gibi “satışını” da doğrudan arttıracak temel pazarlama yöntemlerinden bir tanesidir.